Bild: Etikett Tändsticksmuseet

Sagor och myter på etiketter

Motiv som är hämtade ur myter och sagor var populära på tändsticksetiketter. De lokala sagorna och myterna kände de flesta till. Etiketterna anpassades för respektive marknad. Detta innebar att bilderna inte alltid var lättbegripliga för människor utanför den marknaden.

Ett exempel på en etikett som kan vara svår för oss att begripa är Tjap Karbo. Den visar en man som rider på en vattenbuffel. Detta motiv är dock välkänt för kineserna. Bilden visar Lao-tse på sin sista resa. Enligt legenden kom han en dag till gränsen till ett land i väster. Gränsvakterna vägrade låta honom fortsätta in i landet om han inte först avslöjade sina hemligheter. Lao-tse satte sig då och skrev, i ett svep, Lao-te-king, taoismens heliga bok. Därefter fortsatte han över gränsen och försvann in i historiens dimmor. För den kinesiska marknaden var även drakmotiv ett måste.

Vi behöver inte ta oss ända till Kina för att hitta mytologiska motiv. Den nordiska mytologin finns representerad med bland annat Freja från Mariestads Tändsticksfabrik. Ur den antika mytologin hittar vi motiv som Herkules, The Neptune och Prometheus. Den indiska guda- och sagovärlden finns rikligt representerad. Sagoinspirerade etiketter finns från hela världen, exempelvis Schneewittchen och Tom Thumb.

Det blev inte alltid helt rätt. The Swedish Match Company gjorde Sphinx Saftey Matches. De flesta vet att sfinxen är ett fabeldjur med en människas huvud och ett lejons kropp. Sphinx Safety Matches visar däremot en bevingad tjurkropp med skäggigt manshuvud; en seraf.

Bild: Etikett Tändsticksmuseet
Tändsticksmuseet
036-10 55 43
matchmuseum@jonkoping.se
Dela på Facebook Dela på Twitter Pusha sidan