Bild: Etikett Tändsticksmuseet

Maskiner och fordon på etiketter

Motiv med anknytning till teknik och kommunikation förekommer på ett stort antal tändsticksetiketter. Den svenska tändsticksindustrins etablering sammanfaller med industrialismens framväxt, en tid av enorm framstegs- och tekniktro.

Bland de saker som uppfanns eller kom till Sverige under denna period kan nämnas telefonen, järnvägen, bilen, flygplanet, fonografen och mycket annat. Många av dessa "nymodigheter" gav upphov till etiketter; Aero Plane, The Automobile, Motor-car Safety Matches, The Phonograph Match, Telephone Matches för att ta några exempel. Ibland tog fantasin överhanden, som på Hvetlanda Tändsticksfabriks The Flying Motor Car.

Men det var inte bara nymodigheter som avbildades. Båtar var populära, och The Ship kom att bli en klassiker. En annan storsäljare var The Viking Ship, vilken som namnet antyder visar ett vikingaskepp. När The Viking Ship gick på export till Kongo, där vikingaskepp knappast var allmänt kända, byttes namnet till The Congo Ship. Bilden ändrades dock inte, så frågan är om afrikanerna blev så mycket klokare. Andra märken med båtar är The Steamer, Submarine och Monitor and Merimac.

Bild: Etikett Tändsticksmuseet
Tändsticksmuseet
036-10 55 43
matchmuseum@jonkoping.se
Dela på Facebook Dela på Twitter Pusha sidan