Bild: Etikett Tändsticksmuseet

Människor på etiketter

Vad har Stalin och Mahatma Gandhi gemensamt? Kanske inte så mycket, men de har båda prytt en tändsticksetikett. Det är de inte ensamma om: filmstjärnor, generaler, statsmän, kungligheter, författare och andra"kändisar" från världens alla hörn avbildades mer eller mindre framgångsrikt på etiketter.

Många personer kan vi genast identifiera. De flesta känner vi i alla fall till namnet; Gustav V, Gustav Wasa, Prins Charles eller Smetana. Några av oss vet nog vilka Captain Webb och General Kuropatin var. Andra är mer eller mindre bortglömda. Är det någon idag som vet vem Radja Hindostan och Radja Stamboel var? Känner någon till Mazeppa?

På etiketten från Wenersborgs Tändsticksfabrik ser vi den ryktbare kosackledaren Mazeppa, en gång Carl XII:s bundsförvant. Mazeppa skall en gång ha haft en affär med en gift kvinna. Den försmådde äkta maken avslöjade honom och tog sin hämnd genom att binda rivalen, naken på en häst, och skicka ut ekipaget i ödemarken.

Det var inte bara kända personer som avbildades. Ett stort antal vanliga människor i alla upptänkliga situationer finns representerade på etiketterna; de dansar, sjunger, vilar, idrottar, jagar, tar en öl, flyr från krokodiler eller ser allmänt glada ut.

Tittar vi på kvinno- respektive mansbilden på etiketterna ser man att kvinnorna ofta avbildas som ljuva, stilla varelser som gärna är omgivna av blommor. De avbildas även i de klassiska kvinnorollerna som sjuksköterskor, husmödrar och liknande. Undantag från tidens stereotyp finns: The Motorgirl och The Archeress är exempel på kvinnor i manliga roller. Noterbart är också att kvinnor avbildades barbröstade; om de var afrikanska.

Mansbilden på etiketterna är något mer varierad. Naturligtvis är mannen oftast avbildad som den starke jägaren, idrottsmannen, härskaren och så vidare. En annan mansbild var också populär. Den visar mannen som en suput, slarver och en person med överdrivet höga tankar om sig själv.

Intressant är också att studera etikettillustratörernas syn på andra kulturer. Asiater och amerikaner tycks ha behandlats med respekt, men den svarte afrikanens främsta uppgift på etiketterna tycks ha varit att jaga, eller jagas av, krokodiler.

Bild: Etikett Tändsticksmuseet
Tändsticksmuseet
036-10 55 43
matchmuseum@jonkoping.se
Dela på Facebook Dela på Twitter Pusha sidan